Asztalos Edit

Tanulás kineziológiája

A tanulás nem az iskolával kezdődik és nem is ott ér véget. Minden olyan helyzet, amihez viszonyulnunk kell, tanulási szituáció. Mérlegelünk, döntést hozunk vagy épp nem tudunk dönteni, reagálunk vagy lefagyunk, hideg fejjel cselekszünk vagy elragadnak az érzelmek, bevillan a megoldás vagy csak küszködünk a helyzettel. A fennálló tanulási problémák bármelyik helyzetben hátráltathatnak. Hogyan? Gondoljunk csak bele, hogy például mi minden történik egy konfliktus során az elménkben:

  • érzékeljük a helyzetet --- érzékelés
  • megértjük a helyzetet --- felismerés, feldolgozás
  • reagálunk a helyzetre --- gondolkodás, mérlegelés, megoldáskeresés, döntés, válaszadás vagy cselekvés

Bármelyik ponton homok kerülhet a fogaskerekek közé, ami máris hatással van a helyzet kimenetelétre. Egy egyszerű hétköznapi esemény esetén sem mindegy, hogy mennyire objektíven tudjuk értékelni a helyzetet, de egy konfliktus esetén ez még élesebben számít.

tanulási problémák

A gyerekek az iskolai tanulás során szintén a fenti mozzanatokon keresztül sajátítják el a tananyagot: az érzékszerveikkel befogadják a hallottakat, megértik, hozzákötik a már meglévő ismeretekhez, majd megoldják a feladatokat, ezáltal elmélyítik a tudást.
Van olyan gyerek, aki nem szeretne elismerésben részesülni?

Ha sikeresen túlvagyunk az iskolán, akkor a felnőtt kor közepéig általában simán megy minden, aztán jönnek a "hogy is hívják, na, itt van a nyelvemen..." felkiáltások. Ismerős? Majd a "hova is tettem??" kérdések. Ilyenkor észbe kapunk és elkezdjük keresni a megoldásokat, hogy fenntartsuk szellemi képességeinket.
És hát ki ne szeretne friss elmével élni élete végéig?

memória problémák, felejtés